Utstyr

Tilbake  

©©

Stang:
En Havfiskestang bør ha en aksjon fra 12- 80 pund og en lengde på ca. 7 fot. Den ideelle Havfiskestangen er en stang med en aksjon 15 - 40 pund og være minst 7 fot lang. En tynnlinestang bør ha en aksjon på 6 - 30 pund og være minst 8 fot lang. En god stang må du betale minst 700,- kroner for. Om du velger en stang med eller uten trinser er en smak sak

Trinser.jpg (36941 byte)

trinser2.jpg (20918 byte)


Snelle:
En Havfiskesnelle bør være i størrelse orden 3/0 - 6/0. En 4/0 snelle dekker nok de flestes behov. Du må regne med å betale minst 1000,- kroner for ei god nok snelle. Når du skal kjøpe deg en snelle, så lønner det seg å kontakte den lokale Havfiskeklubben om gode råd.
Penn1.jpg (49396 byte)
Penn3.jpg (48517 byte)

 

Snøre / sene.
I dag er det et must å bruke et multifilament snøre som nesten er helt "stumt" altså nesten uten strekk. Når det gjelder de nye super senene, så er det bare prisen på sena som bestemmer hva du skal velge. De fleste senene er laget av samme materiale så du må bare finne din egen favoritt. Tykkelsen på sena bør ligge imellom 0,15mm. - 0,40mm. Husk hvis du fisker under båten/Kjølen på båten, så kan sena bli ødelagt eller revet av.
 
fireline.jpg (67671 byte)

 

Svivler:
Det er et stort utvalg av svivler på markedet, men her er kvaliteten sterkt varierende. Ta eks. Søvik og Søberg svivler, de har nesten det samme navn, men kvaliteten på disse er meget stor. Søvik svivler er etter mitt syn en av verdens beste svivler, vist du holder en Søvik og en Søbergsvivel samtidig, så vil du kjenne bla. stor vekt forskjell.
Jeg anbefaler å bruke 1/0 svivler til nesten alle tackler, men klart er det fare for stor fisk, så kan det lønne seg å bruke 3/0.
Du må også ta hensyn til størrelsen på hempen, både hensyn av kalde fingrer og styrke.
Det finnes også mange typer svivler, kanskje de beste svivlene er kulelagersvivler, men her er prisene alt for høye. Jeg anbefaler å bruke en svivel med kulelager på multifilament snøret. Det kan også være lurt å bruke kulelagersvivler når du fisker sei pga. tvinn.
Oter svivler til havfiske er bare tull, da disse er meget svekket pga. hullet for det tredje øyet.
Når du går til innkjøp av svivler, så lønner det seg å kjøpe 100 stk. om gangen, da får du som regel en langt mere hyggelig pris.
 
svivler.jpg (63567 byte)

Søvik, en av de beste.

 

Tackler/opphengere:
Du skal ikke stole for mye på de fabrikklagde tacklene, som regel er knutene for dårlige og at det er sjelden de vet hva vi faktisk bruker.  Det lønner seg å kontakte den lokale Havfiskeklubben for å få de riktige tipsene. ( du bør være medlem ). Sena til tacklene er som regel et monofilament snøre og en sjelden gang så bruker vi stålwire. Det er viktig å kjøpe en sene som tåler strekk, brekk og har god knute kvalitet. Du bør ikke binde tackel/opphenger direkte på multifilament-snøret

 

Huskeliste:

Husk godkjent flyteplagg.

Mat og drikke.

Sjøsyketabletter.

Ekstra varme klær.

Avbitertang til å klippe av en krok som du har fått i ev. fingeren.

Ta med deg minst to gode kniver.

Husk slofille, den blir du fort glad i

Ta alltid med deg fiskestamp.

Trenger du å ta med klepp eller håv?

Agn og agnboks.

Har du en reserve stang og snelle, så kan det være lurt å ta med disse.

Ferdig monterte tackler i eks. ringperm med lommer.

Løse tackel deler som du kan montere om bord på båten.

Et godt utvalg i pilker og søkker.

Krokutløser.

Draft.

GPS.

Skrevet av Øistein Winther og Erlend Milde
© Bjørgvin Havfiskeklubb